fbpx

Reklamcılık Sektörü AI’nin Pençesinde: Eyvah! Sona mı Gidiyoruz? – 1. Bölüm

Bir yapay zeka devriminin varlığından söz edilen bu dönem, çeşitli gelişmelerle birlikte elbette köklü değişikliklere neden olacak. Devrimler, insan yaşantısının içerisinde sıçramalara verilen en genel addır. Bu sıçramalar bir takım teknolojik, ekonomik, politik, toplumsal ve kültürel temellerden beslenerek gerçekleşmektedir.

Örneğin insanların artık mağaralardan deniz ve nehir kenarlarına inerek yerleşik yaşama geçmeleri sonucunda ortaya çıktığını söylediğimiz Tarım Devrimi, Bilim Devrimi veya Endüstri Devrimi bu devrimlerdendir. Yaygın olarak kabul edilen en büyük iki devrim ise Tarım Devrimi ve Endüstri Devrimi’dir. Zira bu iki devrim insanlık tarihini büyük ölçüde etkileyip dönüştürebilme kapasitesine sahiptir. Ancak bence hiçbir devrim, bir sıçramayı ifade edemez. Çünkü dünya tarihini, nedenselliği göz ardı ederek yorumlayabilmemiz mümkün değildir. Burada değişimlerin kökenlerinin süreklilik fikrine mi yoksa süreksizlik fikrine mi dayandığını tartışmayacağım. Ama yine de devrim olarak nitelendirilen bir dizi gelişim ve ya değişimlerin, önceden, değişerek veya gelişerek devrim olarak adlandırdığımız zaman dilimindeki süreçleri etkilediğini göz ardı edemeyiz. Bu anlamda belki yalnızca şunu söylemekle yetinmem daha doğru olacaktır:

‘Devrimler adını aldığı süreci bir anda ortaya koymamıştır, koyamaz. Belki sadece neden olduğu toplumsal değişimler açısından aniden köklü değişikliklere sebep olabilirler.’ T.Kuhn

Yazım açısından ise ele alacağım devrim Yapay Zeka Devrimi olarak nitelendirilen ve içinde yaşadığımız değişim dönemidir. Ve tabii bunu kendi profesyonel uğraşım içerisinde değerlendirerek devam edeceğim.

Şimdi birkaç başlık altında reklamcılıkta yapay zeka uygulamalarını ve potansiyeli konusunu irdelemek istiyorum.

1- Veri Analizi ve İçgörü: AI, hiç şüphesiz ki büyük veri setlerini hızlıca analiz edebilir ve kullanıcı davranışlarını, alışkanlıklarını ve tercihlerini öğrenerek şirketlere çok değerli analizler sunabilir/sunuyor. Tüm bu bilgiler reklam kampanyalarında hedefleme, optimizasyon ve ölçekleme (scale etme bizim tabirle) kullanılarak çok daha etkili bir biçimde reklam kampanyalarının yönetilmesine yardımcı olabilir.

2- Reklam Kreatifleri (Metin, Başlık, Anahtar Kelime, Görsel İçerik) Oluşturma: AI teknolojileri, etkili reklam metinleri ve görsel içerikler oluşturabilmektedir. Google Marketing Live 2023’de tanıtılan özellikler bağlamında, Google’ın AI entegrasyonu bu alanda bir örnek olarak sunulabilir. Google PMax, resimler videolar için Generative AI kullanarak kampanya kurulumlarını otomatikleştiriyor örneğin. Eyvah işsiz var 🙂(Bununla ilgili düşüncelerimi yazının içerisine zaten yedirmeye çalışıyorum.) 

3- Programatik Reklamcılık: Medya satın alma henüz daha çalışamadığım (çalışmak/öğrenmek istediğim) bir alan. AI ve otomasyon, reklam sattın alma süreçlerinide otomatikleştirerek programatik reklamcılığı başka bir düzeye taşımaktadır. Semrush, MarketMuse, Optimove gibi seçenekler bu alandaki örneklerden bazılarıdır.

4- Kişiselleştirilmiş Reklamlar: AI, kullanıcıların geçmiş davranışlarına, ilgi alanlarına ve tercihlerine dayalı olarak çok daha kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilmektedir. Bunun sektördeki en büyük örneklerinden biri Meta’dır. Eylül 2022 tarihinde Worldef’te “2024 öncesi bizi bekleyen trendler; e-ticaret, pazarlama, teknoloji” konulu panelde konuşan Meta E-Ticaret Sektör Lideri E. Irmak Emekdas, reklam verenlerin hedef kitle seçimlerini geniş tutmaları gerektiğini, Advantage+ reklamlarını kullanmalarını ve özetle/anladığım kadarıyla algoritmaya güvenmelerini söylemişti. Bu da aslında elbette Meta’nın kullandığı AI teknolojisinin gücüne ne kadar inandığını gösteriyor. Ama son tahlilde hizmet ve SaaS sektöründeki şirketler için hala hedefleme çok daha önemli. Aldığım reel sonuçlar bunu gösteriyor.

5- Tahminsel Analiz: AI, geçmiş verileri ve trendleri analiz ederek gelecekte ortaya çıkabilecek potansiyel sonuçları tahmin edebilme kapasitesine sahip. Bu da şirketlerin gelecekteki pazarlama stratejilerini ve bütçe planlama aşamalarında oldukça faydalı bir özellik olarak karşımıza çıkıyor.

Tüm bu başlıklar asıl gelmek istediğim konu olan sektörel dinamikler, değişen/değişecek roller ve adaptasyon biçimleri için bir altyapı hazırlama ihtiyacımdan dolayı değindiğim başlıklardı. Bir sonraki yazıyı da buna bağlı olarak 4-5 gün içerisinde yayınlayacağım. Üzerinde çalışıyorum.

Yorumlarınızı ve düşüncelerinizi merak ediyorum. Esirgemeyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir